lördag 28 juni 2014

Junisammanfattning, bildversionen

Saker vi gjort i juni, bildversionen:


En helg körde Thomas ut oss till Väddö för att hänga med barnens farmor Carin och farbror Erik. Här käkar vi lunch innan Thomas återvände till stan för att pressa jobb.

Jag och ungarna hängde mycket i köket på morgnarna, med leksaker som farmor sparat från sina barn, och den här roliga barnstolen som har formen av en bil.
Den blev mycket populär att leka i och med!

Olivia gillade att det finns en massa spel att spela.


Farmor hjälpte till att passa barnen ganska ofta, så att jag kunde få litet välbehövd vila. Här tog vi dock en kvällspromenad tillsammans. Olivia softar under myggnätet. Det var så mycket mygg så jag nästan fick panik, och stackars Thelma fick en massa myggbett.

Det fanns snela hestar i en hage!
Vi har även hängt en del i Kallhäll med mina föräldrar. Här drar mormor vagnen på en kvällspromenad, till lekparken på stranden.

Mormor hänger på terassen.

Kidsen hänger på terassen.

Kidsen hänger på terassen litet till.

En stor grej var att Olivia för första gången fick sitt hår flätat! Det här är en av före-bilderna.

Det tog väl runt tre timmar, men Olivia var mycket tålmodig. Som vanligt gick vi till vår kompis Deshimona som har egen salong i Hornstull, My Sisters Hair.

Det hjälpte ju litet att man fick kaka.

Spel på mobilen var också en bra grej för att orka sitta stilla.

Tvillingarna var med och busade runt i salongen.

Överlag är de mycket busiga och glada just nu!

Vi har även hunnit med ett barnkalas hos Olivias kompis Lee från föräldragruppen!

Det vankades förstås fiskdamm!

Midsommarhelgen tillbringades i mammas och pappas nya tjusiga sommarhus på Åland.

Här hänger vi runt matbordet med lillsyrran Amanda och hennes kille Nicke. I bakgrunden har Hugo precis brutit sig in i vinskåpet, och morfar is spoiling the fun.

Hugo och Thelma älskade de stora fönstrena med utsikt mot havet, och den mjuka runda mattan som man kunde rulla runt på.

Olivia lekte hela dagarna med sina kusiner Viktor och Edvard. Det finns också en jacuzzi som de badade i ungefär hela dagarna, men den fick jag visst inte med på bild.

En del av utsikten, fotat från grannens hus som ligger precis vid vattnet, och som de vänligt nog hade lånat ut så att vi alla skulle få tak över huvudet.

På midsommarafton fick vi sol! Resten av tiden öste regnet ner.

Vi var litet för tidiga till midsommarfirandet...

... så vi softade en stund i solen istället.

Och klättrade i älgar.

Och åt kakbuffé på hotell Havsvidden.

Till slut kom firandet igång! Sådant det nu var. Inte så mycket folk, midsommarsångerna på bandspelare som inte hördes i blåsten, och en sång som alla skulle sjunga med i men som ingen kunde varken text eller melodi till. Men vi var glada ändå!

Olivia älskade att klättra på de röda klipporna. (Och äntligen fick jag på henne den fina tröjan från Modéerska huset!)

Olivia och Thomas, i bakgrunden Amanda och Nicke.

Olivia och Viktor.

Vi åt en superb midsommarmiddag på hotellet...

... eller med min systers ord: "Inte helt motbjudande!"

Den 26 juni fyllde Olivia fyra år och fick bland annat en dockvagn! Hon slutade också med nappen - jobbigt första dagen, men det går allt bättre. Vi har förberett henne länge!

onsdag 25 juni 2014

Junisammanfattning.

Juni blev visst stora bloggtorkans månad. Det känns som galna tider just nu. Det är så intensivt med tvillingarna, mer än någonsin på något vis. Det är liksom extra allt: de är så otroligt gulliga och fina, gosiga och glada, men också väldigt krävande och mammiga. Hela tiden händer det saker. En favorit just nu är att sjunga, särskilt Imse vimse spindel. Båda försöker nynna med och göra handrörelser, speciellt Hugo är tydlig med detta. Thelma har börjat stå korta stunder utan att hålla i sig, även om det ser ut som att det mest är slump när det händer, hon liksom "glömmer" att hon egentligen inte riktigt vågar. Hon älskar fortfarande att göra ljud, och älskar när jag blåser på hennes hår. Hon tycker också det är roligt att pussas med vidöppen mun så att jag blir helt dreglig i ansiktet, då skrattar hon gott! En annan favorit är att försöka "klä på sig" genom att dra upp kläder på huvudet, det ser så himla kul ut när hon sitter med ett par brallor vilande på huvudet och är supernöjd.

Festligt?

Superfestligt!

Hugo knallar runt som om han aldrig gjort annat, men tycker också om att rulla runt på golvet, speciellt om underlaget är mjukt. Han är nog den som mest älskar att sjunga, eller visar det mest i alla fall. Han älskar också kastruller och stekpannor, och att testa vilka lock som passar på vilka köksattiraljer.

Tugga på saker är alltid en favvo.


Båda är helt omöjliga när det kommer till blöjbyten. De skriker, slingrar och vrider på sig och försöker ta alla chanser att åla iväg. Har det skett stora grejer är det oftast lättare att bara langa ner dem i badkaret och spola av dem - annars riskerar man bajsspridning av stora mått. Min mamma menade att när man bytt blöja på dem behöver man inte gå till gymmet - man har liksom redan fyllt sin träningskvot medelst brottning.

Vi har hunnit göra en hel del grejer - vi har varit på Väddö en långhelg med farmor Carin, på avslutning/sommarfest på förskolan, och på Åland med mina föräldrar och systrar med familjer över midsommar. Idag fyller Thomas 34, och imorgon fyller Olivia fyra år. Det har för min del föranlett en hel del svallande känslor - dels stress över allt som ska fixas, dels nostalgi över hur fort tiden går och hur stor min lilla Oja blivit. Hon kan liksom läsa nu! Och försöker skriva en hel del, och lyckas ganska bra med det. Hon stavar sig igenom och sätter ihop ord på förpackningar och skyltar. Idag gjorde hon en teckning till Thomas och skrev, helt själv, "GRATIS PAPPA" på den. Hon har fått sitt hår flätat över sommaren och även det känns som något av en milstolpe, att hon håller på att bli så stor.

Snart fyra!

På lördag ska vi ha kalas för henne. Thomas födelsedag kommer ju litet mer i skymundan (sorry älskling), men vi sjöng för honom imorse, och jag hade bakat hallongrottor. Gjorde dessutom en lasagne till honom till middag, med kött i (vilket jag inte äter själv), och vi hade en trevlig middag ihop trots att det var totalt kaos innan, med övertrötta tvillingar.

De är för övrigt fortfarande sjukt morgonpigga, de vaknar mellan 4.15-5.00 igen. Hugo har dock börjat sova hela nätter sedan han slutade amma. Nu är han förkyld och sover oroligt på grund av det, men jag anar ändå  att om jag kan få även Thelma att sluta amma, kommer min nattsömn att genomgå en revolutionerande förändring. Jag längtar!


fredag 6 juni 2014

På väg till landet.

Nu är vi på väg till Väddö och svärmor Carins lantställe över helgen. Thomas ska jobba en del i helgen, och kommer därför köra ut oss för att sedan återvända till stan. Det ska bli mysigt, men oj vad mycket packning det blir när man har tre ungar! Att mina kära föräldrar orkade i alla dessa år, med alla semestrar vi var på...

onsdag 4 juni 2014

BVC-besök och Lipfish

Idag var jag på BVC och mätte och vägde tvillingarna. Hugo är nu 74, 6 cm lång och väger 9375 g. Thelma är 74, 3 cm lång och väger 9520 g. De fortsätter vara ganska jämna med andra ord. Hugo knappar in litet på vikten. Han känns dock rejält mycket lättare än Thelma när jag lyfter dem, men det kan nog ha med hans kroppskontroll att göra. Thelma är fortfarande mer ostadig. Hon har dock blivit riktigt bra på att krypa nu, och jag tror inte det dröjer länge tills hon kan stå utan att hålla i sig. Det ska bli skönt när hon också går.

Nu insåg jag just att det är nästan en vecka sedan Hugo slutade amma. Nu blir han istället rejält ivrig när jag gör i ordning hans vällingflaskor, och somnar bra på det. Han verkar ha accepterat sin säng mer och mer, just nu är det ganska lätt att lägga honom. Skönt det! Thelma är litet knepigare att lägga, och har varit ganska kinkig med maten de senaste dagarna. Det har känts litet som att när Hugo slutade amma ville hon istället trappa upp - och jag hade ju plötsligt för mycket mjölk och behövde lätta på trycket. Nu känns det i och för sig som att det har stabiliserat sig igen, och mjölkmängden verkar ha anpassat sig till att jag numera bara ammar ett barn. Jag vill styra över även Thelma till välling, så att jag kan sluta amma helt nu, men hon totalvägrar att dricka det just nu. Vet inte vad denna plötsliga kinkighet beror på, hon har tidigare alltid varit den som ätit bäst av de två, och nu är det ombytta roller.

Nappmamma.

Har shoppat litet barnkläder idag. Märket Lipfish hade utförsäljning, vilket jag tipsades om av Sara som har bloggen Tre blir fem. Eftersom min skatteåterbäring lämpligt kom just idag så passade jag på att shoppa litet åt barnen. Blev en klänning åt Olivia (litet tråkigt med alla dessa klänningar, men det är det enda hon vill ha på sig just nu, andra kläder ratas) och några t-shirtar och shorts åt Hugo och Thelma. Köpte även två klänningar i mindre storlekar. Den ena likadan som Olivias, för det är ju inte bara tvillingarna som kan matchas! Lipfish har väldigt fina, färgglada och lekfulla kläder, så jag ska försöka lägga upp bilder senare.

Eftermiddagen blev en ganska skrikig historia i vanlig ordning, med trötta barn och trött mamma. Nu ska jag försöka bestämma hur Olivias sommarledighet ska se ut (utöver de fyra veckor då förskolan är stängd, då har jag redan bestämt att hon ska vara ledig så hon slipper sommarförskola). Eller så tar jag ett varmt bad istället. Jo, så får det nog bli...